Топлоизолиране на къщата

    Ако разгледаме къщата като жив организъм, то ограждащите фасадни стени, плочи и покрив са нейната кожа. Тези елементи спомагат тя да “контактува” с околната среда и я предпазват от неблагоприятните условия. За да поддържа приятен и здравословен микроклимат в помещенията, фасадната обвивка трябва да изпълнява редица изисквания. Едно от тях е намаляването до минимум на топлопреминаването през граничните елементи. Човекът в своето битово ежедневие изпитва топлинен комфорт в температурните граници между 18 и 22 градуса. Това се постига най-често с монтиране на ефективна топлоизолация.

    Понятието „топлоизолационна система“ обозначава пълния набор от елементи, които са необходими за постигане на ефективна топлоизолация – започвайки от обработка на фасадната стена, преминавайки през правилното монтиране на топлоизолационните плоскости посредством дюбели и завършвайки със защитаването на топлоизолационните панели с армирана със стъкло-текстилна мрежа шпакловка. Добре е топлоизолационната система да е сертифицирана, което означава, че тя е произведена според определени норми и отговаря на конкретни технически изисквания. Обикновено тези системи се разработват от фирмите производители на топлоизолационни панели. Стриктното спазване на изискванията на топлоизолационната система е гаранция за качество.

    Най-често използваните видове топлоизолационни плоскости и рула, които намират приложение и в България са:  EPS (експандиран полистирен),  XPS (екструдиран полистирен), стъклена и каменна вата. Нека разгледаме по-обстойно отделните видове изолации.

    Изолационните плочи от експандиран полистирен /EPS/ са с  паропропускливост близка до тази на традиционните строителни материали, което я прави най-подходяща за изолация на фасадни стени. Поради отворената структура на порите EPS e водопропусклив и водопоглъщащ материал, затова е необходимо, ако се използва за изолиране на покривни тераси или неизползваеми плоски покриви, той да е добре защитен от атмосферната вода и влага посредством подходяща хидроизолационна система.  Плоскостите EPS не изпускат вредни газови емисии.

    Изолационните плочи от екструдиран полистирен /XPS/ са с голяма механична якост. Поради затворената структура на порите XPS е паро- и водонепропусклив. Поради тези си качества XPS намира широко приложение при плоските покриви и тераси, при така наречения „обърнат покрив“ и при топлоизолиране на помещенията отвътре. XPS е правилния избор, когато  топлоизолирането на фасадната стена не може да стане отвън. В този случай XPS не позволява на парите от помещението да навлязат в слоевете на стената и да влошат нейните топлоизолационни качества.

    Каменната вата е негорим, нестареещ и силно паропропусклив материал. При нея може да се постигне в най-голяма степен ефекта на „дишащата стена“. Парите от помещенията свободно преминават през структурата на стената и по този начин създават здравословен и уютен микроклимат. Каменната вата е и първокласна шумоизолация. Системата е устойчива на екстремни атмосферни условия и топлинни натоварвания. Не на последно място каменната вата е с клас по реакция на огън А1.

    Един от основните въпроси, които се задават при санирането на сгради е дали топлоизолацията да бъде поставена отвън или отвътре. Определено външната топлоизолация е за предпочитане, когато говорим за постоянно обитаване на помещенията. В този случай конструкцията на сградата заедно със стените и останалите елементи поемат топлината от помещенията и поради своята голяма топлинна инерция те контролират пиковете и спадовете в отоплението. Помещенията се загряват по-бавно понеже на конструкцията и отнема време да достигне необходимата температура. При постоянно обитаване това е без значение, защото този процес се случва веднъж годишно през есента, когато сградата се отоплява за пръв път. Не така стои въпросът при вилните сгради, които през по-голямата част от времето са необитаеми, а отоплението е необходимо главно през уикендите. Тогава не е целесъобразно да се отоплява конструкцията, защото докато тя повиши температурата си почивката ще е свършила. През това време обаче обитателите ще изпитват постоянно усещане за студ. Вътрешната топлоизолация екранира студената стена и тогава е необходимо да се загрее само въздуха в помещенията. Те от своя страна се загряват бързо, но и бързо изстиват след спиране на отоплението.

    Постигането на пълен топлоизолационен плик на сградата означава да се изолират всички елементи и да се елиминират обичайните топлинни мостове, които развалят цялостния ефект от топлоизолацията. Местата, на които трябва да се обърне особено внимание, са зоните около прозорците и вратите, външните ъгли на помещенията, зоната на допир на стената с плочата, всички издатини на сградата (еркери, балкони и козирки) и всички хоризонтални елементи, които граничат с външен въздух. Поради свойството на топлия въздух да се издига нагоре от таваните се губи най-много топлина.

    В заключение едва ли трябва да повтаряме преимуществата на топлоизолираните сгради пред останалите, но може би трябва отново да споменем, че техните най-съществените плюсове са осигурения по-висок комфорт на живот при по малки експлоатационни разходи за отопление. Днес топлоизолирането на сградите се отъждествява със зелена и щадяща природата технология, която намалява въглеродния отпечатък на сградата. Тя е един от елементите на устойчивото строителство.

Публикувано в Къщата. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *